Skötselråd för skärbrädor.

Diska aldrig din bräda i diskmaskinen utan diska med diskmedel och varmt vatten för hand. Låt inte brädan bli stående i eller med vatten på. För att rengöra på djupet strö på grovsalt som du låter verka i 30 min och skrubba sedan med citron. Skölj och torka.
Det går också bra att använda vit vinäger eller 5% ättika. Att blanda lite bikarbonat i ättikan går utmärkt.
Förvara din bräda torrt och vaxa in den med jämna mellanrum för att täppa till håligheter och för att hålla fukt borta. Tänk på att vaxa HELA brädan.
En skärbräda i ek är både vacker, miljövänlig, hållbar, bra för kniven, skön att jobba på och går alltid att slipa och förnya. Sköter du om den rätt så håller den en livstid.
Se till att förvara skärbrädorna torrt, då inga bakterier överlever utan fukt en längre tid. Finns flera anledningar till att ha flera brädor 😉
Det finns många ”matvänliga” oljor på marknaden men kika på https://www.odiesoil.com/ om ni inte vill köpa Grunnes svenska 🙂